BLOG

Collectie gebruiksgoed en meubelen uit de jaren ’60 en ‘70

blogVoor mij is verzamelen pure passie voor goed gemaakte ambachtelijke hoogwaardige gebruiksvoorwerpen, mooie eenvoudige en krachtige lijnen, gevoel voor verhoudingen en ergonomie. Het is tevens een nimmer aflatende inspiratiebron voor mijn eigen werk waarin ik ook op zoek ben naar de zelfde kracht en eenvoud.

Vaak kom ik met deze voorkeur uit in de scandinavische landen die ontwerpen volgens een aantal vaste normen: duurzaam, milieuvriendelijk, puur, functioneel en authentiek. De functie is bepalend voor de constructie en uiterlijk van de produkten. Herkenbaar zijn de sobere vormgeving, eenvoudige strakke lijnvoering, ergonomie en puur materiaalgebruik. Ook kwaliteit en ambacht spelen hierin een belangrijke rol.

De Coban 9090 Alessi koffiepercolator uit 1979 is genoemd naar de stad Cobán in centraal Guatemala waar de grootvader van de duitse ontwerper Richard Sapper koffiebonen oogstte. Sapper (1932-2016) geboren in Munchen begon zijn carrière bij Daimler-Benz en verhuisde vervolgens naar Milaan waar hij werkte voor Gio Ponti en met Marco Zanuso. 'Het is wanneer de vorm van een voorwerp contact met je opneemt en tot leven komt, we kunnen spreken van een goed ontwerp’.

www.richardsapperdesign.com

dezeen Richard-Sapper 9090-espresso-coffee-makerRichard-Sapper-Seated-1060

 

Quistgaard heeft meer dan 4000 dingen ontworpen voor het merk Dansk dat grotendeels op de amerikaanse markt was gericht. Daarmee stond hij aan de wieg van de internationale populariteit van het scandinavisch design. Zelfs zijn kleinste ontwerpen zoals deze gietijzeren kandelaar hebben een sculpturale kwaliteit. Beeldhouwen leerde hij van zijn vader, voor de rest was hij autodidact.

 

tiny quistgaard groottiny quistgaard klein

Elk project en elk object is niet alleen een visuele ervaring, maar maar ook een tactiele en zintuiglijke, en daar bovenop een functionele. De toegevoegde waarde van een object wordt nauwkeurig bepaald door het werk van de ontwerper, het komt voort uit zijn persoonlijke stijl en zijn keuze van materialen, vormen en kleuren. Spagnolo gebruikt eenvoudige vormen, vaak in de kleuren rood, wit, geel, zwart of grijs.
Deze notenkraker is ontworpen voor noten in verschillende formaten, met één duw op de hefboom zijn ze gekraakt.
 
 
Spagnolo grootSpagnolo klein

"Glas eet licht”. De zweed Bertil Vallien, geboren in 1938 werd als pottenbakker opgeleid in Stockholm en vertrok op jonge leeftijd naar Los Angeles waar hij grote successen vierde voordat hij in 1963 werd benaderd door de glasfabriek Åfors in zuid Zweden. Daar werd hij de innovator van het zweedse glasdesign. Zijn allereerste ontwerpen deden nog erg denken aan het pottenbakkersambacht, deze karaf uit 1965 is daar een goed voorbeeld van. Vandaag is hij een wereldwijd bekende glasontwerper, de Åfors glasfabriek sloot echter in 2012.

www.bertilvallien.nu

vallie grootvallien klein2

Bruno Munari werd door Picasso “de nieuwe Leonardo" genoemd. Hij was een Italiaanse kunstenaar, grafisch ontwerper, uitvinder, schrijver en docent. “Ingewikkeld maken is eenvoudig, vereenvoudigen is ingewikkeld.” Iedereen kan bemoeilijken. Er zijn maar weinig in staat zijn om te vereenvoudigen. Vereenvoudiging is een teken van intelligentie, een oud Chinees spreekwoord zegt: “wat je niet kunt zeggen in een paar woorden kun je ook niet zeggen in veel.” De asbak Cubo (1957) is één van de cult objecten van het Italiaans design. Het bestaat uit een melamine kubus, open aan de bovenkant met een stuk gebogen aluminium van binnen. Een minimalistisch, eenvoudig en zeer functioneel ontwerp.

www.danesemilano.com

Bruno-Munari-grootmun

 

 

Dick Simonis, industrieel ontwerper, sieraadontwerper en edelsmid, geboren 10 september 1919 volgde eerst een opleiding edelsmeden in Amsterdam om deze vervolgens voort te zetten in Kopenhagen en Stockholm. Deze scandinavische invloed is in veel van zijn ontwerpen goed te zien. Deze pannenset ontwierp hij voor de Gero Zilmeta fabriek te Zeist in 1958. De technisch goed vormgegeven voorwerpen van Simonis worden gekenmerkt door een sobere onversierde lijn en een heldere functionaliteit.

www.gero.nl

gero groot gero klein

Dit zijn de op vuurtorens gebaseerde waxinelichthouders uit de Lighthouse serie van de deen Christian Björn voor het merk Menu. Björn wordt sinds eind jaren '70 gezien als een sleutelfiguur van het Deense design. Hij was als voorzitter betrokken bij het Deense Design Centre en is vele malen onderscheiden voor zijn kwalitatief hoogstaande ontwerpen. “It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add but when there is nothing left to take away,” -Christian Björn-

www.christianbjorn.dk

Björne grootBjörn klein

 

Deze sculptuur  is een niet alledaagse vondst uit de kringloopwinkel. In 1960 ontwikkelde een aantal kunstenaars technieken om met gelamineerd acryl te werken. Men maakte eenvoudige geometrische vormen. Deze licht prisma’s worden gemaakt door kleurvlakken aan te brengen op de acryl lagen. De sculpturen worden door ze van alle kanten te bekijken bijzonder boeiend met steeds wisselende vorm- en kleurvlakken. Deze kunstenaars werden de coloristen beweging van de jaren '70 in Amerika en hun werk is in veel musea opgenomen. 

vasastudio.com

vas mihich grootvasa mihich klein

De safari stoel is een overblijfsel van het engelse koloniale verleden, een engelse officiers stoel die mee moest worden genomen op hun expedities door Afrika. Snel uit elkaar te halen en licht van gewicht. In 1933 ontwierp de deen Kaare Klint zijn safari stoel nadat hij een oude catalogus had gezien en had daarmee veel succes. Deze variant op het thema is de Chelsea chair van de ontwerper Maurice Burke ontworpen voor het engelse merk Arkana in 1970. De stoel voldoet nog steeds aan de oude normen en zit uiterst comfortabel.

www.arkana.com

arkana grootKaare klein

 

Ooit door Terje Ekström als prototype gemaakt in 1972, vond dit extreme model pas zijn weg naar een fabrikant in 1984. Het noorse bedrijf Stokke nam hem op in zijn collectie en het werd meteen een klassieker. Deze stoel onderscheidt zich door zijn pure vormen en de onconventionele constructie. Ekström brak in die tijd met de normen van het Scandinavisch meubeldesign en werd daarmee voorloper van het postmoderne design van de jaren '80.

www.varierfurniture.com 

ekstrom grootekstrom klein

De koningin van het noorse design Grete Prytz Kittlesen heeft in haar leven veel ontworpen, van juwelen tot huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, waarvan deze schaal uit 1955 voor het merk Catherineholm een voorbeeld is. Kittelsen was vernieuwend, ze perfectioneerde de toepassing van emaille op een industriele schaal. Haar produkten zijn bijzonder kleurrijk en vrijwel altijd minimalistisch van vorm.

GretePrytzKittelsen.com

Catherineholm grootCatherineholm klein

 

Het verbaasd mij telkens weer dat architecten zich ook met huishoudeijke produkten bezig houden maar dit peper en zoutstel uit 1968 is een goed voorbeeld. Luigi Massoni heeft in zijn carriere veel produkten gemaakt voor o.a. Guzzini en Allessi. Sommige produkten zijn nog steeds in produktie. Massoni richtte in 1959 "Mobila" op, het eerste centrum voor promotie van italiaans design.

www.fratelliguzzini.com 

Luigi Massonisaleiro-pimenteiro-guzzini-02-1

Deze stapelbare drie potige -Dot- kruk van Arne Jacobsen (1902-1971) voor Fritz Hansen kwam in 1954 op de markt, vanaf 1970 werd deze kruk met vier poten geproduceerd. Arne Jacobsen is een van de grootvaders van de moderne Deense meubels en de Deense minimalistische stijl. Hij was ook een succesvol als architect, maar wordt het best herinnerd voor zijn eenvoudige, maar elegante en functionele stoel ontwerpen. De samenwerking tussen Arne Jacobsen en Fritz Hansen dateert van 1934. 

www.arne-jacobsen.com 

 

jacobsen kruk2 grootjacobsen kruk klein

De nederlandse ontwerper Andries van Onck woont en werk al jaren in Italië. Zijn opleiding kreeg hij in nederland o.a. van Gerrit Rietveld, in duitsland o.a. van Max Bill maar vooral in italië waar hij vanaf 1959 bij Ollivetti in dienst trad en samenwerkte met Ettore Sottsass. In 1965 start hij zijn eigenbedrijf in Milaan, hij werkt met zijn echtgenote Hiroko Takade aan producten voor o.a. Zanussi, Krups, Kartel en Magis. Deze gasaansteker ontwierp hij in 1977 voor Krups. De bocht in het ontwerp zorgt ervoor dat je het gas ook makkelijk kunt aansteken als de pan al op het vuur staat.

www.andriesvanonck.com 

onck grootock klein

De Oostenrijkse beeldhouwer Walter Zeischegg (1917-1983) kwam in 1951 naar Ulm om te helpen bij het opzetten van een ontwerp school. Hij werd docent op de Industrial Design afdeling. Na sluiting begon hij in 1968 zijn eigen ontwerp bureau. De Sinus asbak is misschien wel zijn meest bekende ontwerp. Het is het resultaat van zijn levenslange interesse in geometrie. De asbak van melamine is gemaakt door het bedrijf Helit in alle kleuren van de regenboog. Deze asbak is vaak gebruikt als een promotie of reclame-item. De Sinus asbak is onderdeel van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.
 

 www.designaddict.com

sinus Zeischegg grootSinus Zeischegg klein

Deze Braun koffer platenspeler is uit 1957. De ontwerpers zijn Wilhelm Wagenfeld, Dieter Rams and Gerd Alfred Muller. Met name Dieter Rams zou in de loop van de zestiger en zeventiger jaren zijn stempel drukken op design. Hij bedacht tien regels voor goede ontwerpen.
good design Is innovative, makes a product useful, is aesthetic, makes a product understandable, Is unobtrusive, Is honest, Is long-lasting, Is thorough down to the last detail, Is environmentallyfriendly and is as little design as possible. Alle huidige producten van Apple zijn sterk beïnvloed door zijn minimalistische manier van ontwerpen. 
 
PC3 BRAUN grootPC3 braun klein
 

"We willen dat ons design visueel krachtig is, intellectueel elegant en bovenal tijdloos” Dit is het credo van Massimo en Leila Vignelli.  Ze ontwierpen o.a. de logo’s en huisstijlen voor Bloomingdales, Benneton, Knoll, Ford en American Airlines. Naast de naamborden en plattegrond voor de metro van New York bedachten de Vignelli’s lampen voor Venini, meubels voor Poltrona Frau en in 1964 een melamine servies voor Heller. Het servies kan ingenieus worden gestapeld, is functioneel, onbreekbaar, en daardoor makkelijk voor transport en opslag.

www.vignelli.com 

heller vignelli grootheller klein

Sir Terence Conran heeft meer invloed dan elke andere ontwerper van zijn generatie op het dagelijks leven in het hedendaagse Groot-Brittannië. Hij is behalve ontwerper, ook de oprichter van de Habitat woonwinkels en het Design Museum in Londen. Habitat nam Groot-Brittannië uit de duisternis van de naoorlogse soberheid, op basis van eenvoudige vormen, natuurlijke materialen en een fris kleurenpalet. Deze Crayonne ijsemmer uit 1974 is een goed voorbeeld van zijn filosofie dat een goed ontwerp plezier geeft en de kwaliteit van ons leven verhoogt.

www.conran.com 

conrancrayonne grootConran CRAYONNE klein

 

Deze gietijzeren Hobart notenkraker uit 1962 voor Victor Cast Ware van de engelse ontwerper Robert Welch toont de relatie tussen ambacht en design en heeft een duidelijke band met het rijke industriele verleden van het land. In de 19e eeuw begon daar tenslotte de industriële revolutie en gietijzer was het meest gebruikte materiaal. Elk product is geëvolueerd door veel vragen te stellen over zijn functie, productie, duurzaamheid en gebruiksgemak.

www.robertwelch.com 

 welch nutcracker grootwelch nutcracker klein

Deze 'Origami’ schaal ontworpen in 1960 is een mooi voorbeeld van de fascinatie van Kaj Franck (1911-1981) voor geometrie. Zelf gaf hij aan dat het werk van de franse kubistische schilder Georges Braque één van zijn grootste inspiratiebronnen is geweest voor zijn vormgeving. Ironisch is dat hij in zijn jeugd op school regelmatig onvoldoendes haalde voor het vak geometrie.

www.iittala.com 

franck origami grootfranck origami klein

De deen Steen Østergaard is als meubelmaker opgeleid maar zijn werk is zeer divers. Behalve zijn meest bekende ontwerp de CADO stoel, de eerste stapelbare stoel van fiberglas en het eerste meubelstuk dat in één keer gespuitgiet kan worden, heeft hij o.a. barbecues, een zandbak, salontafels, tuinmeubilair, bankstellen, een koffiemolen, en deze pinda automaat voor het bedrijf Termotex ontworpen begin jaren 70.

www.ostergaard-design.com 

ostergaard-grootostergaard-klein

 

Deze aluminium schalen zijn ontworpen door de noorse ontwerper, vormgever en emaille kunstenaar Bjørn Engø in 1955. Begonnen als meubelontwerper ging hij halverwege de jaren ‘50 werken voor de noorse anodisatie fabriek Emalox in Oslo. Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast, en kan in vele kleuren worden toegepast en is daarmee vergelijkbaar met emaille. Eerst werd er alleen in de kleur grijs geproduceerd maar in de zestiger jaren in vele felle kleuren. Bjørn Engø ontving in 1967 de noorse priis voor   -goed design- voor dit ontwerp.

norwegianicons.com

emalox-engo-grootemalox-engo-klein

De Deen Jens Quistgaard begon met het ontwerpen en maken van keukengereedschap en wooninrichtingen. De Amerikaanse ondernemer Ted Nierenberg zag bestek in het museum van Kopenhagen liggen en overtuigde Quistgaard ervan dat deze geschikt waren voor het industrieel produceren. Dansk International Design werd opgericht en Quistgaard ontwierp van 1950 tot en met de jaren '80 produkten. Deze werden vooral naar Amerika geëxporteerd. Deze gietijzeren Triangel kandelaars zijn oorspronkelijk door Quistgaard in keramiek ontworpen voor Bing & Gröndahl in 1953 maar zijn daarna in verschillende gietijzeren versies uitgevoerd.

Jens Quistgaard

 Quistgaard triangel grootQuistgaard triangle klein

 

Ieder huishouden in Nederland heeft wel iets van de Leerdammer kunstenaar Floris Meydam in huis. Deze vaas komt uit de “De Industriëlen” serie en is gemaakt bij de glasblazerij Leerdam. In 1961 werd aan alle Leerdamse ontwerpers gevraagd een serie moderne vazen te ontwikkelen. Dit werd een serie van bijna 40 vazen: “De Industriëlen”, uitgevoerd in zirkoonrood, smaragdgroen en heliogeel. De eerste serie werd door de fabriek als afval behandeld en rechtstreeks verkocht aan werknemers van de fabriek. Meydam was een geniaal ontwerper. Volgens zijn vrouw kon hij urenlang verzonken in gedachten achter een bureau zitten, totdat hij ineens het potlood pakte en zijn ideeën op papier zette.

www.nationaalglasmuseum.nl

meydam grootmeydam klein

De finse glasfabriek Nuutajärvi Notsjo is gestart in 1793 als producent van ramen en flessen. In 1950 werd het bedrijf gekocht door de Wärtsilä Groep. Kaj Franck werd directeur/hoofdontwerper en behield die positie tot 1976. In 1988 ging het bedrijf op in Iitalla, het meest bekende finse design bedrijf. Deze persglas drinkglazen uit circa 1953 zijn van een zeer zware kwaliteit en vallen vooral op door hun diepe, rijke kleuren en waren hun tijd ver vooruit. Ze liggen niet alleen geweldig in de hand, maar hun gewicht zorgt ook voor een enorme stabiliteit op tafel.

www.moma.org 

nuutarjarvi grootNuutajarvi klein

 

 

 

Net als zijn vader kwam Andries Copier te werken bij de Glasfabriek Leerdam, dat was in 1914, hij was toen 13 jaar oud. Vanaf 1923 ontwierp Copier veel uniek glaswerk, “Unica” genoemd. Vanuit deze ontwerpen ontstonden er (kleine) series: “Serica”. De Serica zijn gemaakt naar hetzelfde ontwerp, maar zijn onderling niet precies hetzelfde. Deze “Spijkerbollen” uit 1936 zijn hiervan een voorbeeld; een (vrij grote) serie kleine bolvormige vaasjes met kleine luchtbelletjes, geheel blank van kleur, of met een rode, blauwe of groene kern. In een houten mal werden op regelmatige afstanden spijkertjes geslagen en dan werd het hete glas in de vorm geblazen.

www.nationaalglasmuseum.nl 

spijkerbol grootspijkerbol klein

Welke naam verzin je voor je bedrijf? Bij Rosti Denmark werd dat op de klassieke manier gedaan door de twee voornamen van de oprichters te combineren. De vrienden Rolf Fahrenholtz en Stig Jørgensen begonnen in 1944 met hun bedrijf Rosti. Eerst maakten ze produkten van bakeliet maar na de oorlog werkten ze met melamine wat zijn vorm behield bij verhitting en daarmee uitermate geschikt bleek voor huishoudelijke produkten en massa produktie. Deze grote schaal, een ontwerp van Soren Andersen uit 1970 is daar een goed voorbeeld van.

www.rostimepal.com

rosti andersen grootrosri andersen klein

De fransman Pierre Pauilin wilde beeldhouwer worden maar nadat hij gewond raakte aan zijn arm koos hij voor het industrieel ontwerpen. Tijdens zijn werktijd bij de duits-oostenrijkse meubelfabriek Thonet in 1952 deed Pierre Paulin ervaring op met moderne materialen als plywood (gebogen multiplex), glasvezel en polyester, roestvrij staal en latexschuim. Het nederlandse meubelmerk Artifort – een samentrekking van het Latijnse ‘ars’  (kunst) en ‘fortis’ (kracht oftewel duurzaamheid) – produceerde de meeste van Paulin's ontwerpen, waaronder deze F877 bijzettafels gemaakt van glasvezel en hars.

www.pierrepaulin.com

Pierre Paulin F877 grootPierre Pauilin F877 klein

Erik Magnussen werd geboren in Kopenhagen in 1940. Hij werd opgeleid aan de School voor Toegepaste Kunst en Vormgeving in Kopenhagen als pottenbakker. In 1965 ontwierp hij de Z chair, Erik Magnussen is altijd op zoek naar perfectie in elk detail. Deze stoel is door verschillende bedrijven geproduceerd, oorspronkelijk door Torben Ørskov & Co, dit witte exemplaaar is van het Italiaanse bedrijf Bieffeplast.

www.magnussen-design.com

magnussen zchairmagnussen zchair klein

In 1954 geproduceerd door het deense bedrijf Rösti. Het ontwerp is van de zweedse ontwerper Sigvard Bernadotte en deense architect Acton Bjørn, die in 1950 hun eerste designbureau begonnen. Sigvard was letterlijk designroyalty, zoon van de Zweedse koning Gustav VI, broer van de deense koningin Ingrid. Hij vroeg het deense Koninklijke Hof toestemming om de kom te noemen naar zijn nichtje, de deense kroonprinses Margrethe en huidige koningin van Denemarken. Het materiaal melamine is vergeleken met kunststof, zeer bruikbaar in de keuken, het behoud zijn vorm zelfs bij verhitting tot 180 graden. De kom heeft op de onderzijde een rubber ring voor stabiliteit bij het mengen. 

www.scandinaviandesign.com

magrethe grootmargrtheklein

Kaj Franck (1911-1989) wordt beschreven als het geweten van het Finse design. Hij verwijderde alles overdreven in zijn ontwerpen, zodat alleen de essentie overbleef. Kaj Franck is creatief directeur van de Wärtsilä Group geweest (tegenwoordig Iittala Group). In 1958 ontwierp hij het Kartio gebruiksglas waaronder deze eenvoudige kandelaar die in een aantal kleuren is geproduceerd. "Ik wil objecten maken die zo duidelijk zijn dat ze niet opvallen". Op iedere eettafel in Finland is zijn werk te vinden.

https://www.iittala.com 

franckzelfFranck klein

 

Kun je bij een toiletborstel spreken van een designklassieker? In dit geval wel, deze Cucciolo borstel (in ongebruikte staat) in 1974 ontworpen door de japanner Makio Hasuike voor het italiaanse merk Gedy is nog steeds in productie. Het ontwerp won in 1979 de Compasso d'Oro prijs voor design en heeft zijn plek in het Museum of Modern Art MOMA in Newyork en dan bedoel ik niet in het toilet. Hasuike verhuisde begin jaren '70 naar Italie, waar space age design in volle bloei was. Voor die tijd was hij bijzonder produktief in Japan, hij ontwierp o.a. de klokken voor de Olympische Spelen in Tokio 1964. Cucciolo is italiaaans voor 'puppy' overigens!

http://www.makiohasuike.com 

Masuike grootMasuike klein

Twee industriëlen, Armand Desaegher en Octave Aubecq, de één specialist in gietijzer, de ander in email, leren elkaar in 1924 op de Beurs van Brussel kennen. Ze besluiten om samen een fabriek op te richten en geëmailleerde producten te vervaardigen voor het volk, nu bekend als het merk Le Creuset. Met respect voor autenticiteit en traditie, het credo van beide heren hebben zij tot de dag van vandaag succes. De signatuurkleur voor hun pannen is oranje maar ook andere felle kleuren worden geproduceerd. Verschillende bekende ontwerpers zoals Raymond Loewy (bekend van het Coca Cola flesje) en Enzo Mari hebben voor le Creuset gewerkt.

http://www.aubecq.fr/Histoire.html

aubecqgrootaubecq klein

“I don’t want to be big in volume. I would like to be large in quality.” Het motto van de deense handelaar Richard Nissen. De Nissen Trævarefabrik in Langå Denemarken heeft in de jaren 1950 en 1960 meegewerkt aan het enorme succes van deens design in de wereld.
Ze werden voornamelijk bekend met houten gebruiksvoorwerpen, soms gecombineerd met gietijzer. Voor Richard Nissen is de kwaliteit van het ontwerp van een product gewogen naargelang het goed voelt in je hand. ik kan dat alleen maar beamen.

nissengrootrichard

Ik heb deze week vier Rexstoelen gevonden van de Sloveense ontwerper Niko Kralj. Deze bij het grote publiek niet zo bekende ontwerper wordt door zijn vakgenoten gezien als één van de grootste. Zijn motto was dat design voor alle mensen betaalbaar en functioneel moest zijn en hij hield zich behalve met innovatieve ontwerpen ook bezig met het produktie proces. De Rex stoelen uit 1953 zijn een goed voorbeeld van zijn innovatieve kracht. Het perforeren van gelamineerd hout zorgde ervoor dat het materiaal in twee richtingen tegelijk kon worden gebogen. Ook zie de scandinavische invloeden in zijn werk, hij bezocht in de jaren '50 regelmatig collega's in Zweden.

www.nikokralj.si 

n kraij chairgrootniko kraljklein

Deze Rudolf Schrötter Bullet of Lens vaas is van geperst glas en is door hem ontworpen in 1955 voor het Tjechische merk Sklo Union. De fabriek heeft nog tot 1996 bestaan. Deze vaas is in meerdere kleuren gemaakt en in twee formaten. De kleuren van het glas worden verkregen door verschillende metaaloxiden aan het mengsel voor het maken van glas toe te voegen: IJzer = bruin, chroom = groen, kobalt = blauw, selenium = rood, uraan = geel/groen en ijzer en koolstof dat zwart oplevert.

www.20thcenturyglass.com

schrotterbulletgrootbulletschrotterklein

Sicart was eind jaren 60 een italiaanse keramiekfabriek die het met hun produkten aan het verliezen waren van de opkomende plasticindustrie. Hun oplossing was opmerkelijk, ze begonnen met industrieel ontwerpers te werken aan keramische produkten die er uit zagen als of ze plastic waren gemaakt. Deze schaal van de ontwerper Pino Spagnolo uit 1970 is daar een goed voorbeeld van.

www.spagnolodesign.it 

sicartspagnologrootspagnolo sicart klein

Deze Andries Copier Colopal tabakspot is onderdeel van zijn Uraniumglas servies uit 1931 voor de glasfabriek Leerdam. De gedachte om tabak te bewaren in uranium glas geeft aan hoe men toendertijd dacht over de gevaren voor de gezondheid. Ik kan iedereen aanraden eens het glasmuseum in Leerdam te bezoeken en een kijkje te gaan nemen in de glasblazerij.

www.glasmuseumleerdam.nl

Copiertabakspot-grootCopiertabakspot-klein

Tapio Wirkkala geboren in Hanko, Finland staat bekend als het veelzijdige genie van het Finse design. Zijn bijdrage aan design omvat alles van glasproducten tot meubels, bankbiljetten en grafische kunst. Het Ultima Thule glasservies uit 1968 is geïnspireerd door het smeltende ijs in Lapland. Een exclusief ontwerp als gevolg van duizenden uren perfectioneren van de glasblaas techniek die nodig is om het effect te produceren. 

www.iittala.com

wirkkalaVaisselle-Ultima-Thule

Koninginnedagrommelmarkt vondst ontworpen door Andries Copier in 1931. Dit is een onderdeel van het persglazen Colopal servies gemaakt bij de Glasfabriek Leerdam. Voor het maken van deze kleur glas werd uranium gebruikt. Uranium geeft glas een prachtige kleur en is zo'n 200 jaar in de glasindustrie gebruikt. Tegenwoordig kom je het niet meer zo gauw tegen omdat er veel regels aan het gebruik van dit element vast zitten.

www.nationaalglasmuseum.nl 

colopaldishcolopaaltotaal

Een prachtige gietijzeren geemailleerde braadpan ontworpen door de amerikaanse ontwerper Michael Lax (1929-1999) uit de jaren ‘60. Hij studeerde scandinavisch design in Finland en bracht het design over naar Amerika. Vanaf 1984 legde hij zich toe op beeldhouwen.

www.designaddict.com

copco-grootcopco-klein

Deze minimalistische bloempotten van de Finse ontwerper Richard Lindh zijn ontworpen in 1964 voor het bekende finse merk Arabia. Behalve tijdloos vormgegeven zijn ze ook uitermate praktisch met hun onderschotel. De potten zijn tot 1985 geproduceerd, nog een bewijs van hun tijdloosheid. Ik bezit inmiddels vier van deze bloempotten.

www.designed-in-finland.com 

Lindh-grootLindh-klein

In de kringloop gekocht dit ontwerp van Otto Brauer uit 1962 in licentie gemaakt voor de engelse glasfabriek Cascade, oorspronkelijk een ontwerp voor de Holmegaard glasfabriek in Denemarken. Deze Gulve vaas (deens voor -vloer vaas-) maakt deel uit van de serie Carnaby glas, glazen vazen in felle kleuren. Er zijn veel chinese nep vazen in omloop op dit moment.

www.20thcenturyglass.com 

gulvegulvases

Laatst gekocht deze zeldzame botervloot ontworpen door de nederlandse glasontwerper Andries Copier in 1931. Dit is een onderdeel van het persglazen Colopal servies gemaakt bij de Glasfabriek Leerdam. Voor het maken van deze gele kleur werd uranium gebruikt. Ik moet nog opzoek naar een geigerteller.

www.nationaalglasmuseum.nl 

Copiervloot-grootCopiervloot-klein

Deze week gevonden een emaille waterketel van de amerikaanse ontwerper Michael Lax (1929-1999) uit de jaren ‘60. Hij studeerde scandinavisch design in finland en bracht het design over naar amerika. Van 1984 legde hij zich toe op beeldhouwen. Zijn ontwerpen hebben zeker een sculpturale kwaliteit.

lax-copcoketel-grootlax-copcoketel-klein

Harvey Guzzini is een italiaans bedrijf opgericht door Raymond, John, Virgil, en Joseph Giannunzio. De naam Harvey is geïnspireerd door Harvey het reuze konijn, de denkbeeldige vriend van James Stewart in de gelijknamige film uit 1950. Deze lampjes zijn ontworpen door Sergio Brazzoli en Ermanno Lampa (Herman Lamp dus , what’s in a name) aan het begin van de jaren 70.

www.iguzzini.com 

Guzzini-Sirio-grootGuzzini-Sirio-klein

Gemaakt door de zweedse glaskunstenaar Erik Hoglund tussen 1950 en mid jaren ‘60. Deze fel gekleurde schaaltjes hebben allemaal dierenafbeeldingen op de bodem en zijn gemaakt met een zegel die in het hete glas werd gedrukt. Hioglund experimenteerde met het gooien van soda en aardappelschil in de oven, en hij stortte het hete glas in een emmer zaagsel om een ​​warmer en meer menselijke expressie te bereiken.

www.erikhoglund.com 

Hoglund-grootHoglund-klein

Erik Höglund (1932-1998) , was de " bad boy " van het Zweedse glas. Hij werd bekend bij de Boda glasfabriek. Höglund en Boda bleek een explosieve combinatie. Erik Höglund 's rusteloze energie schudde de slaperige fabriek wakker. Hij experimenteerde met het gooien van soda en aardappelschil in de oven, en hij stortte het hete glas in een emmer zaagsel om een ​​warmer en meer menselijke expressie te bereiken. Luchtbellen in glaswerk was een doodzonde onder deskundige glasblazers maar bellen, zegels, stempels en sterke kleuren waren handtekening Erik Höglund 's werk.

www.erikhoglund.com 

Hoglund-fles-grootHoglund-fles-klein

Dit bijzondere, zware persglas deed mij eerst denken aan de scandinavische landen maar bleek een Tjechisch kristal bierglas uit 1971 van het Praha servies, een ontwerp van Adolf Matura voor Sklo Union, Rosice glaswerken. Mij valt wel vaker op dat de tjechen zich in die tijd vaak lieten inspireren door de scandinavische glas kunstenaars. Vaak zijn de ontwerpen net iets uitbundiger, barokker dan de serene, verstilde ontwerpen uit de noordelijke landen.

http://sklo-union-glass.com

adolfgrootAdolf-bierglas-klein

De little hornblower had ik al in mijn bezit, nu heb ik daarbij op marktplaats gevonden zijn grote broer de Hornblower, een gietijzeren kandelaar uit 1973 voor het warenenhuis Illums Bolighus, van de deense ontwerper Christer Holmgren. Dit exemplaar kwam te voorschijn na het verwijderen van een dikke laag witte verf.

www.holmgren-design.dk 

Holmgren-hornblower-grootHolmgren-hornblower-klein

Een ontwerp van Tauno Wirkkala for Humppila Glass. Als zoon van een beroemde ontwerper Tapio Wirkkala heb je het altijd wat lastiger als je hetzelfde vak kiest. Tauno is het meest bekend met zijn schalen serie Noorderlicht (Revontulet). Dat deze schaal uit Finland komt lijkt me overduidelijk de kou straalt er vanaf.

www.designlasi.com 

Tapio-Wirkkala-grootTapio-Wirkkala-klein

Na een lange fietstocht op mijn trouwe vouwfiets vond ik aan de rand van Utrecht deze ovenschotels van de finse ontwerper Tapio Yli-Viikari ontworpen voor het merk Arabia in 1977. Yli-Viikari zegt dat hij al het overtollige heeft verwijderd uit de Kokki ovenschotels. Het resultaat is schoonheid in zijn ogen en daar zit wel wat in. Zijn ontwerpen zijn bijzonder geliefd in Japan waar ze met dezelfde ontwerpnormen werken. Kracht en eenvoud!

www.arabia.fi 

araabia-kokki-grootaraabia-kokki-klein

Een porselein kandelaar voor de Rosenthal Studio Line van de duitse ontwerper Martin Freyer uit 1974. Deze grafisch ontwerper, kunstenaar is u allen vast niet bekend maar iedereen kent zeker één van zijn ontwerpen; het VW logo.

www.relief-porzellan.com/Martin_Freyer.html 

freyer-kandelaar-grootfreyer-kandelaar-klein

Recent gevonden sixties deens slacouvert in bijzondere organische vormen en gemaakt van teakhout, melamine en stainless steel. In 1960 ontworpen door de deense in Kopenhagen werkende Helge Benzin voor Astrid Wessels Eftf. a/s.

teak-slacouvert-groothelge benzin klein

Een recente rommelmarktvondst, een Holmegaard decanter van de deense ontwerper Jacob Bang uit 1960. Als je de drank uit deze fles giet hoor je het kenmerkende kluk-kluk geluid waaraan deze decanter zijn naam te danken heeft.

www.20thcenturyglass.com 

Bang-klukkluk-grootBang-klukkluk-klein

En dan deze deense teakhouten kandelaars met sculpturale kwaliteit. De eenvoud en elegantie spreken mij enorm aan. Afkomstig uit de jaren 60. Ik heb de ontwerper nooit kunnen traceren, ook niet na een bezoek aan Kopenhagen in Denemarken.

teak-kandelaars-grootteak-kandelaars-klein

Ik keek er al een aantal jaren uit naar dit ontwerp van de deense ontwerper Jens Quistgaard. Nu kwam hij op mijn pad via marktplaats. Deze in allerlei felle kleuren geëmailleerde pannen, ontworpen in 1956 zijn niet alleen wonderschoon qua belijning maar ook zeer praktisch aangezien je de deksel ook als onderzetter kan gebruiken.

www.jensquistgaard.com

 

 Quistgaard-grootQuistgaard-klein

Dit weekend gevonden, deze scandinavische klassieker van Poulsen. Ontworpen in 1958, kunnen we spreken van een tijdloos ontwerp van grote kwaliteit. Ze zeggen dat 1 op de 2 huizen in denemarken één van zijn ontwerpen in huis heeft.

www.louispoulsen.com

 

Poulsen-grootpoulsen-klein

Ooit door mij bij de Slegte gekocht. Een catalogus design boek van de Tsjechische ontwerper Ladislav Sutnar. Een eerste druk uit 1950 en inspirerend mooi. Zijn tijd ver vooruit in het rangschikken en vereenvoudigen van tekst en beeld.

www.sutnar.cz

 

sutnar-grootsutnar-klein

De laatste kringloopvondst en aanwinst uit mijn verzameling gebruiksgoed uit de jaren 60 en 70, een gietijzeren kandelaar uit 1962 van de engelse ontwerper Robert Welch.

www.robertwelch.com

welchgroot2welch-klein